Als er water rond de Pomp AO ligt, of van de leidingen druppelt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Lees in dit artikel waar dit water vandaan kan komen en of het om een lekkage gaat.
Water rond de Pomp AO kan van meerdere bronnen komen. Het is belangrijk om er achter te komen waar het water vandaan komt. Soms is het slechts condenswater, maar in het geval van een lekkage zijn er al enkele stappen om te nemen, om de hoeveelheid lekkend water te verminderen. Ook kan het nuttige informatie opleveren, zodat onze monteurs het probleem snel kunnen verhelpen.
Daalt de waterdruk in je cv-leidingen en moet je snel of vaak bijvullen? Bel dan direct met onze Support afdeling: 085-0166620
Condens en ontdooicyclus
Bij grote temperatuurverschillen in vochtige omgevingen kan condens vormen. Er vormen zich dan waterdruppels op koude oppervlakken, zoals de koelvinnen.
Omdat de Pomp AO buiten staat en door zijn werking koude oppervlakken ontstaan, kan het gebeuren dat er veel condenswater van de Pomp AO af komt.
Als het buiten koud is (onder ongeveer 5°C), dan kan dit condens bevriezen. De koelvinnen slaan dan wit uit en er kan zelfs een laag ijs op de Pomp AO vormen. Als dit het geval is zal de Pomp AO een ontdooicyclus draaien; deze haalt dan een beetje warmte uit het huis, om zichzelf te ontdooien. Dit gebeurt elk uur en duurt 5 minuten. Er kan dan veel stoom en water van de Pomp AO af komen.
Condens vormt zich alleen als de Pomp AO aan het verwarmen is. Is de Pomp AO niet aan het verwarmen en ligt er toch water rond de pomp? Of daalt de waterdruk in de cv-leidingen? Ga dan door met de volgende stappen:
Aftapgelegenheid
Aan de achterkant van de Pomp AO zitten verschillende aansluitingen. Helemaal onderaan zit een koperen fitting met een sticker 'Drainage' erboven. Dit is het aftappunt voor de Pomp AO.
- Controleer of hier water uit druppelt. Zo ja; draai de fitting dichter (kloksgewijs) om het druppen te stoppen.
Ontluchter
Binnenin de Pomp AO zit een ontluchtingsventiel. Deze zorgt ervoor dat enige lucht in de cv-leidingen wordt afgevoerd. Soms kan het zijn dat dit ventiel niet meer goed dicht zit. Om dit te controleren voer je de volgende stappen uit:
-
Verwijder de rechter zijkap van de AO door vier schroeven (2 boven, 2 onder) los te draaien. De kap kan vervolgens naar beneden wegschuiven en worden verwijderd. Soms is het nodig eerst de bovenkap te verwijderen (schroeven langs de zijrand), zodat de zijkap vanaf boven naar beneden kan worden gedrukt.
- Let op: niet alle Pomp AO's hebben deze rode knop meer. De afbeelding boven geeft een indruk waar de knop en het ontluchtingsventiel zitten. Bij sommige pompen zit een rode knop, ongeveer halfhoog aan de rechterkant. Hier achter zit het ontluchtingsventiel.
Schuin achter de rode knop zit het ontluchtingsventiel. In de afbeelding boven met blauw omcirkeld. Sommige ventielen hebben een doorzichtig buisje er aan zitten.
- Controleer of er water uit het ventiel druppelt. Zo ja; draai het ventiel dichter tot het druppelen stopt (kloksgewijs).
Vorstbeveiliging
Het laatste onderdeel waar water uit kan komen, is de vorstbeveiligingsklep. Deze klep zit in de cv-leidingen die achter uit de Pomp AO komen.
De klep gaat open als het leidingwater onder de 3°C raakt, om te voorkomen dat de Pomp AO kapot vriest. Is het cv-water warmer dan 3°C, maar druppelt er toch water uit de vorstbeveiligingsklep? Dan is deze mogelijk kapot. Neem contact op met onze Support afdeling.
Waterdruk zakt weg
Heb je bovenstaande punten gecontroleerd, komt er nog steeds water rond de Pomp AO te liggen en zakt de waterdruk in jouw cv-systeem?
Bel dan met onze Support afdeling: 085-0166620