Er ligt water rond de Pomp T

Als er water rond de Pomp T ligt, of van de leidingen druppelt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Lees in dit artikel waar dit water vandaan kan komen en of het om een lekkage gaat.

Water rond de Pomp T kan van meerdere bronnen komen. Het is belangrijk om er achter te komen waar het water vandaan komt. Soms is het slechts condenswater, maar in het geval van een lekkage zijn er al enkele stappen om te nemen, om de hoeveelheid lekkend water te verminderen. Ook kan het nuttige informatie opleveren, zodat onze monteurs het probleem snel kunnen verhelpen.

Pomp T aansluitingen genummert

Condens

Bij temperatuurverschillen in vochtige ruimtes kan er condens vormen. Er vormen zich dan waterdruppels op koude oppervlakken, zoals de cv-leidingen. Als deze waterdruppels zich bij elkaar verzamelen kan het snel op een lekkage lijken. 

  • Neem de leidingen af met een droge doek en kijk of er zich snel weer waterdruppels vormen rondom koppelingen. 
    • Als er zich waterdruppels vormen óp de leidingen, dan heb je te maken met condens. Je kunt dit oplossen door de leidingen te isoleren.
    • Als er zich waterdruppels vormen bij aansluitingen of koppelingen, dan heb je te maken met een lekkage. Kijk dan in het volgende kopje wat je moet doen.

CV-leidingen

De cv-leidingen zitten aan de bovenkant van de Pomp T aangesloten (nummers 1 en 2 op bovenstaande afbeelding). Deze kunnen op de aansluitingen, of bij koppelingen lekken. Voer in dat geval de volgende stappen uit:

  • Sluit de afsluiters van de cv-leidingen af door de hendels te draaien. De hendels moeten haaks op de leidingen staan. De afsluiters in onderstaande afbeelding staan OPEN en moeten een kwartslag gedraaid worden.
  • Pomp T - Afsluiters en terugslagklepControleer de druk op de cv-leidingen. Dit kan op jouw cv-ketel, of op de drukmeter die op de afbeelding hieronder is te zien. Een goede druk ligt tussen de 1.5 tot 2 bar. De druk mag niet hoger zijn dan 2.5 bar.   
    Vulcombinatieset

Aftapgelegenheid of tapwaterleidingen

De tapwaterleidingen (nummers 3 en 6) en aftapgelegenheid (nummer 7 op de afbeelding bovenaan de pagina) zitten op het midden en onderaan het boilervat aangesloten. Ook deze kunnen lekken op de aansluitingen, of op koppelingen in de leidingen. 

Als deze leidingen lekken, voer dan de volgende stappen uit:

  • Controleer of de aftapkraan dicht staat: draai de hendel zodat deze haaks op de leiding staat. 
  • Draai de inlaatcombinatie dicht. Draai hiervoor de kleine, zwarte knop naar rechts (met de klok mee) totdat deze niet verder gedraaid kan worden. De Pomp T kan nu niet verder gevuld worden. InlaatcombinatieOpen vervolgens een warmwaterkraan, of de aftapkraan. Het boilervat zal nu leeg lopen en de druk op de leidingen zal afnemen. Mogelijk stopt hierdoor de lekkage. 
    Blijft het toch nog lekken? Draai de warmwaterkraan of aftapkraan weer dicht en probeer het water op te vangen.

Afvoerleiding

De afvoerleiding voert overtollig water en condenswater af. Dit is vaak een grijze, PVC pijp die onder de zwarte tuit van de inlaatcombinatie zit. Als deze pijp overstroomt is deze waarschijnlijk verstopt. Probeer deze te ontstoppen met warm water en soda, of neem contact op met uw loodgieter. 

Probeer in de tussentijd lekkend water op te vangen. De Pomp T kan eventueel uitgeschakeld worden om het druppelen te laten stoppen.