De HeatCycle levert standaard enkel voorverwarming voor tapwater en ruimteverwarming en heeft daarom ondersteuning nodig van een ander verwarmingsapparaat. Voor tapwater kan de HeatCycle met elektrisch element wel stand-alone functioneren.
De HeatCycle is een hybride systeem, dat normaalgesproken enkel voorverwarming levert. Dit betekent dat het in principe geen alleenstaand verwarmingsproduct is, maar ondersteuning nodig heeft van een ander verwarmingsapparaat (bijv. cv-ketel). Dit heeft enerzijds te maken met het beperkte vermogen van de warmtepomp, maar voornamelijk ook met het feit dat de hoeveelheid warmte die uit het afvoerwater gewonnen kan worden een maximum heeft. Die maximale hoeveelheid energie ligt in de meeste gevallen lager dan de benodigde hoeveelheid energie voor ruimteverwarming. Echter kun je er uiteraard wel een flinke gasbesparing mee behalen. En met behulp van het elektrische element in de boiler kan de HeatCycle voor tapwater wel functioneren als enige warmtebron: gasloos tapwater dus.
đźšż Tapwaterverwarming
De HeatCycle geeft normaalgesproken prioriteit aan tapwaterverwarming boven ruimteverwarming. Waarom er een boilervat nodis is, en welke twee werkingsmethoden beschikbaar zijn, wordt hier uitgelegd.
Boilervat als buffer voor warm tapwater
-
Tapwaterlevering met een lager vermogen vereist een voorraad warm water.
-
Voldoende water in boilervat aanwezig voor lang douchen.
Koud water in korte tijd warm maken vraagt veel vermogen: energie per seconde. Een cv-ketel heeft een erg hoog maximaal vermogen (20-40 kW) en kan langsstromend water dus direct op de gewenste temperatuur brengen, zodat jij daarmee kunt douchen. Een warmtepomp heeft een stuk lager vermogen (4 kW), waardoor het meer tijd nodig heeft om koud water volledig op te warmen. Gelukkig sta jij niet de hele dag onder de douche, waardoor er voldoende tijd is voor de warmtepomp om een buffer van warm water aan te leggen in het boilervat. Zodra jij gaat douchen komt er water boven uit het boilervat. Onderin het vat wordt dit weer aangevuld met koud water, waardoor de temperatuur in het vat langzaam daalt. Echter zal het bovenin het vat nog lang warm blijven door de stratificatie.
Met 150 of 200 liter warm water kun je lang douchen, zeker omdat het warme water naderhand wordt bijgemengd met koud water om te komen tot de gewenste temperatuur. En bovendien zal de HeatCycle waarschijnlijk ondertussen weer starten omdat de vuilwaterzak/-tank wordt gevuld, waardoor er dan tegelijkertijd ook weer warmte aan het vat geleverd wordt.
Zie eventueel ook Componenten →Boilervat
Hybride functie: met externe naverwarmer
-
Naverwarmer (cv-ketel) verzorgt legionallaontsmetting.
-
Naverwarmer dient als back-up.
Water uit de boiler van de HeatCycle stroomt normaalsgesproken naar een naverwarmer (meestal cv-ketel), die de temperatuur verhoogd tot minimaal 60°C. Deze naverwarming is nodig uit veiligheid, om mogelijk gevormde legionellabacteriën te doden.
De naverwarmer dient ook als back-up. Indien de HeatCycle om wat voor reden dan ook niet zou functioneren, dan zal de naverwarmer de volledige tapwaterverwarming voor zijn rekening nemen.
Koud water wordt bijgemengd bij het hete water om te komen tot de gewenste temperatuur uit jouw kraan.
Zie eventueel ook Componenten →Boilervat
Stand-alone functie: geen naverwarmer
-
-
Elektrisch element in boiler verzorgt legionalleontsmetting.
-
Elektrisch element dient als back-up.
Als er een elektrisch element aanwezig en actief is in de boiler, is een naverwarmer niet noodzakelijk.
Indien aanwezig en (op jouw verzoek) geactiveerd, zal het elektrisch element wekelijks een legionellacyclus doorlopen. De boilertemperatuur wordt dan voor een bepaalde periode op een bepaalde temperatuur gebracht: meestal staat dit ingesteld op 20 minuten op minimaal 60°C.
Ook dient het elektrisch element als back-up. Als de warmtepomp of naverwarmer om wat voor reden dan ook niet zou functioneren, kan het elektrisch element worden ingezet om het boilervat op temperatuur te houden of voor wekelijkse ontsmetting te zorgen.
Alleen in uitzonderlijke gevallen - wanneer er zeer lang achtereen wordt gedoucht - kan het zijn dat het water dat uit de boiler komt koud is. Het vermogen van het elektrisch element is ook beperkt, waardoor deze ook tijd nodig heeft om koud water tot een hoge temperatuur te verwarmen.
Het kan best zijn dat de cv-ketel nog steeds in de warmwaterleiding is geplaatst, maar als het elektrisch element is ingesteld zou de cv-ketel niets hoeven doen. In de instellingen van de cv-ketel kun je tapwaterverwarming dan uitschakelen.
Bij een goede werking van de warmtepomp is de standalone functie doorgaans economisch voordeliger dan de hybride functie, hoewel dat afhankelijk is van jouw energietarieven.
Zie eventueel ook Componenten →Boilervat
-
-
🏡 Ruimteverwarming
De HeatCycle levert bij standaard instellingen enkel bij aan ruimteverwarming nadat in de tapwaterverwarming is voorzien (boiler is op temperatuur gebracht). Bijleveren aan ruimteverwarming gebeurt via de open verdeler op de warmtepomp en kan alleen wanneer de cv-pomp draait.
Om goed te snappen hoe de HeatCycle dit doet, wordt ook heel kort uitgelegd hoe een standaard cv-systeem werkt.
Systeem zonder HeatCycle
- Hoofdverwarmer (cv-ketel) verzorgt ruimteverwarming volledig.
- CV-pomp brengt warmte van cv-ketel naar afgiftesysteem (radiatoren en/of vloerverwarming).
-
De cv-ketel verwarmt verwarmingswater door gasverbranding. Dit verwarmingswater wordt door de cv-pomp via de aanvoerleiding naar de radiatoren of vloerverwarmingsverdeler gepompt. De radiatoren of vloerverwarming geven de warmte af aan het huis, waardoor het verwarmingswater afkoelt. Dit water komt via de retourleiding terug bij de cv-ketel, zodat die het opnieuw kan verwarmen.
-
Systeem met HeatCycle
- HeatCycle levert voorverwarming aan retourleiding van hoofdverwarmer (cv-ketel).
- Hoofdverwarmer (cv-ketel) verhoogt temperatuur indien nodig.
- CV-pomp brengt warmte van cv-ketel naar afgiftesysteem (radiatoren en/of vloerverwarming).
-
De retourleiding van het cv-systeem wordt omgeleid via de open verdeler op de voorkant van de warmtepomp. Dat is een open buis waar kouder retourwater zich mengt met warmer water van de warmtepomp. Die open verdeler wordt dus door de warmtepomp verwarmt, zodat het retourwater dat hier doorheen stroomt opwarmt. Het verwarmingswater komt dan al op een hogere temperatuur aan bij de cv-ketel t.o.v. een situatie zonder HeatCycle. De cv-ketel heeft dan minder of geen gas meer nodig om de gewenste aanvoertemperatuur te bereiken. De warmtepomp kan enkel warmte leveren aan de open verdeler als er stroming is door het verwarmingscircuit. Daarnaast zal er enkel warmte geleverd worden als de retourtemperatuur laag genoeg is (meestal ingesteld op maximaal 45°C) om aan bij te leveren.
Hoe lager de aanvoertemperatuur van jouw cv-ketel is ingesteld, en hoe langer de nadraaitijd van de cv-pomp, hoe groter de kans dat de HeatCycle aan ruimteverwarming kan bijleveren. Het instellen van de aanvoertemperatuur staat altijd beschreven in de gebruikershandleiding van de cv-ketel. Hoe je de nadraaitijd instelt, staat meestal alleen in de installatiehandleiding beschreven, welke te downloaden zal zijn op de website van de leverancier.
Indien jouw huis luchtverwarming heeft, kan de HeatCycle daar helaas niet aan bijleveren. Er is immers geen circulerend verwarmingswater dat de HeatCycle zou kunnen verwarmen.
Bij systemen waar enkel tapwater wordt verwarmd (en geen ruimteverwarming) is de open verdeler afwezig.
Zie eventueel ook Componenten →Warmtepomp
-