Als er lucht in je cv-leidingen zit, kan dit verschillende gevolgen hebben. Je hoort dit vaak door ruis in de leidingen, maar de Pomp AO kan er ook slechter van werken. Lees in dit artikel hoe je de Pomp AO kunt ontluchten.
Waarom zit er lucht in mijn leidingen?
Lucht kan op verschillende manieren in je cv-leidingen terecht komen.
Bij de installatie van de Pomp AO, of onderhoud aan de pomp of cv-ketel, halen wij de druk van de cv-leidingen af door wat water weg te spoelen. Na de werkzaamheden wordt dit water weer aangevuld met zuurstofrijk water uit de kraan. Deze zuurstof zorgt voor lucht in de leidingen.
Daarnaast zetten onderdelen zich uit als ze warmer worden, en krimpen ze bij kou. Door deze werking kan er een beetje lucht door koppelingen en kleppen binnendringen.
Als laatste kan het gebeuren dat er een lekkage ontstaat, bijvoorbeeld door de temperatuurwerking zoals hiervoor genoemd.
Hoe kan ik mijn systeem ontluchten?
Omdat er verschillende manieren zijn waarop er lucht in jouw leidingen kan komen, zijn er ook verschillende manieren om deze weer te verwijderen.
Automatische ontluchting
Als eerste zitten er op jouw systeem automatische ontluchters. Dit zijn speciale koppelingen die lucht alleen naar buiten laten. Deze ontluchters zitten vaak op de hoogste punten in leidingen, omdat lucht zich hier verzameld.
Ontluchten van radiatoren en vloerverwarming
Radiatoren hebben veel water in zich zitten en daarmee ook veel ruimte om lucht te bevatten. In dat geval zal deze radiator ook niet goed warm worden en is het een goed idee om deze te ontluchten. Ook als je veel geruis hoort rondom een radiator, is het een goed idee om deze te ontluchten.
Ontluchten van een radiator en/of vloerverwarmingsverdeler werkt per model anders. We raden je aan om op internet op te zoeken hoe dit voor jouw systeem in zijn werk gaat.
Pomp AO ontluchten
- Verwijder de rechter zijkap van de AO door vier schroeven (2 boven, 2 onder) los te draaien. De kap kan vervolgens naar beneden wegschuiven en worden verwijderd. Soms is het nodig eerst de bovenkap te verwijderen (schroeven langs de zijrand), zodat de zijkap vanaf boven naar beneden kan worden gedrukt.
- Op de afbeelding boven zie je aan de rechter kant, ongeveer half hoog, een rode draaiknop. Deze rode knop is niet bij elke Pomp AO aanwezig. Op die locatie, net iets er achter, zit het ontluchtingsventiel van de Pomp AO (hieronder omcirkeld in het blauw). Soms zit hier een doorzichtig slangetje aan.
Draai het ontluchtingsventiel open. Hier komt dan als het goed is eerst lucht uit, dan wat bubbels water. Houdt het ventiel open totdat er een constant straaltje water uit komt. - Zodra er een constante stroom water uit het ventiel komt moet je het ventiel weer goed dicht draaien.
- Plaats de zijkap weer terug en controleer vervolgens de waterdruk van jouw verwarming. Deze moet tussen de 1.5 tot 2 bar zijn.