Hoe werkt de regeling van de HeatCycle?

In het HeatCycle systeem moeten veel onderdelen met elkaar samenwerken. Dit artikel beschrijft hoe de regeling van de HeatCycle werkt.

Om een overzicht te krijgen van de onderdelen van de HeatCycle raden we je aan dit artikel te lezen.

Verwarmen boilervat

De HeatCycle meet continu de temperatuur van het water in het boilervat. Zodra deze onder een bepaalde drempelwaarde komt (standaard 5°C onder de ingestelde gewenste temperatuur), dan heeft de boiler een warmtevraag. Dit signaal wordt naar de Control Unit gestuurd, die controleert of de warmtepomp aan mag gaan. 

Mag de warmtepomp aan?

Er zijn twee punten om te controleren, alvorens de warmtepomp aan mag gaan:

  1. Is er genoeg warmte beschikbaar?

    Hiervoor wordt er naar de vulling van de vuilwaterzak gekeken; als de afstandsmeter meet dat de zak vol genoeg is, dan is er warmte beschikbaar. 

  2. Mag de warmtepomp aan?

    De warmtepomp mag niet altijd aan gaan. In de volgende 3 gevallen mag dit namelijk niet: 

    • Het is mogelijk om in te laten stellen tijdens welke tijden je de warmtepomp wel of niet aan wilt laten gaan. Wellicht bijvoorbeeld omdat je liever ‘s nachts geen geluiden van de warmtepomp hoort. 

    • De vorige cyclus is nog maar kort geleden. Om de levensduur van de warmtepomp te verlengen is het goed dat deze niet vaak aan en uit gaat. Om deze reden is er een pauze ingebouwd. 
    • Vanwege veiligheidsredenen. Denk bijvoorbeeld aan te koud water uit de vuilwaterzak, waardoor er een kans is dat de warmtepomp bevriest. 

Bijdrage ruimteverwarming

Het warme water dat de warmtepomp produceert kan gebruikt worden om tapwater te verwarmen, of om mee te helpen het huis te verwarmen. Standaard staat ingesteld dat de warmte altijd eerst naar het boilervat gaat. Als het boilervat op temperatuur is én er warmtevraag is vanuit de verwarming, dan zal de warmtepomp hieraan bijdragen.

Legen vuilwaterzak

De temperatuur van het water in de vuilwaterzak wordt continu gemeten. Als deze warmer is dan 6°C, dan is er al genoeg warmte voor de warmtepomp om te werken. Is het water in de zak verder afgekoeld? Dan wordt de dumpklep aan gezet en de zak leeg gepompt. Zo is er weer voldoende ruimte voor nieuw, warm vuilwater. 

Spoelen

Het water dat naar het riool spoelt is vaak zeer verontreinigd met bijvoorbeeld vet of etensresten. Om te voorkomen dat het filter in de filtercasing verstopt raakt, wordt deze van tijd tot tijd schoon gespoeld. Standaard staat ingesteld dat dit elke 2 uur voor 30 seconden gebeurt. 

Vind je dat er niet vaak genoeg gespoeld wordt? Of wil je dit liever niet tussen bepaalde tijden hebben? Dan kunnen wij dit voor je aanpassen. Neem hiervoor contact op met onze Support afdeling. 

Heb je het idee dat, ondanks het spoelen, het filter verstopt is geraakt? Bijvoorbeeld doordat de zak zich niet meer goed lijkt te vullen, of doordat de efficiëntie van de HeatCycle is teruggelopen? Neem dan contact op met onze Support afdeling.

Desinfectiecyclus

In warm stilstaand water kunnen bacteriën gemakkelijk groeien. Om deze reden is de HeatCycle ingesteld om iedere week het water in het boilervat te verwarmen, zodat deze bacteriën gedood worden. Voor deze desinfectiecyclus wordt het eventueel aanwezige elektrische element gebruikt.