Dit artikel beschrijft kort hoe de regeling van de Pomp T in zijn werk gaat.
Er zijn vier belangrijke onderdelen van het systeem van de Pomp T: de Pomp T zelf, de Pomp AO, de Control Unit en het eventuele DeWarmte Element.
Temperatuur boilervat
De Pomp T meet continue de temperatuur van het water in het boilervat. Zodra deze onder een bepaalde drempelwaarde komt (standaard 5°C onder de ingestelde gewenste temperatuur), dan heeft de boiler een warmtevraag en gaat de warmtepomp van de Pomp T aan. De Control Unit registreert dat de Pomp T aan gaat en monitort de temperatuur in de cv-leidingen.
Back-up verwarming
Als het water in de cv-leidingen niet warm genoeg is (kouder dan 18°C), dan zal de Control Unit een signaal sturen naar de Pomp AO om aan te gaan. Deze zal op een laag pitje gaan draaien om het water in de cv-leidingen te verwarmen. Heeft deze een temperatuur van 25°C bereikt? Dan gaat de Pomp AO weer uit.
Dit is een reden dat de Pomp AO aan gaat, terwijl je woning al op temperatuur is. In dit geval is de Pomp AO aan het meehelpen om je tapwater te verwarmen.
Verwarmingsschema
Je kunt via de app een verwarmingsschema instellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de Pomp T 's nachts het water in het boilervat tot een lagere temperatuur verwarmt. Als de temperatuur in het boilervat onder deze ingestelde waarde komt, zal de Pomp T beginnen met verwarmen.
Desinfectiecyclus
Bacteriën kunnen groeien in warm, stilstaand water. Daarom voert de Pomp T automatisch iedere week een desinfectiecyclus uit. Tijdens deze cyclus wordt het water in het boilervat verwarmd tot boven de 60°C en even op deze temperatuur gehouden. Dit doodt bacteriën, zoals Legionella.
Het is belangrijk om de stekker van de Pomp T in het stopcontact te laten, als je langere tijd weg bent, zodat de Pomp T deze desinfectiecyclus kan blijven draaien. Om stroom te besparen kun je wel de temperatuur van het boilervat verlagen. De Pomp T zal vanzelf de temperatuur wat verhogen voor de duur van de desinfectiecyclus.