Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk verwarmen?

Wil je energiezuinig en duurzaam verwarmen? Of een zo snel mogelijke terugverdientijd? Dan hebben we hieronder wat tips om efficiënt te verwarmen.

De energiezuinigste verwarming is één die helemaal uit staat, oftewel waarbij je in een koud huis zit. De onderstaande tips kunnen er daarom voor zorgen dat je huis voor je gevoel niet op temperatuur komt. Vind je dat belangrijker? Kijk dan op de pagina: Hoe krijg ik mijn huis comfortabel warm?

Thermostaat instellingen

Een warmtepomp heeft langer de tijd nodig om op temperatuur te komen, dan een cv-ketel. Hierdoor moet deze op een andere manier aangestuurd worden. Bij sommige thermostaten kan een warmtepomp profiel gekozen worden. 

Als dit niet mogelijk is, is het aan te raden om de thermostaat zo in te stellen dat:

  • deze zo min mogelijk schakelt per uur
  • deze een zo lang mogelijke minimale AAN-tijd heeft
  • deze een zo rustig mogelijke regelgedrag heeft
De documentatie (of fabrikant) van je thermostaat is hiervoor de beste bron van informatie, want de instellingen kunnen per thermostaat verschillen.

Afgiftetemperatuur verlagen

De Pomp AO (en cv-ketel) verwarmen het verwarmingswater tot een bepaalde temperatuur: de afgiftetemperatuur. Hoe lager deze temperatuur staat, hoe minder werk de systemen hoeven te doen en dus hoe minder energie er verbruikt wordt. 

De afgiftetemperatuur kan via de App op een vast waarde ingesteld worden (fixed supply temperature), of aangepast worden aan de hand van de buitentemperatuur (Weather).

Stel de afgiftetemperatuur 2 tot 5 graden kouder in en kijk het een dagje aan. Als het huis nog steeds op temperatuur komt kun je de volgende dag de temperatuur weer wat lager zetten.

Let op: het systeem kan ook gaan pendelen als de afgiftetemperatuur te laag staat. De Pomp AO zal dan vaak (>6x per uur) aan en uit gaan. Als dit het geval is zet de temperatuur dan weer wat hoger en probeer de volgende stappen.

De stooklijn aanpassen op de buitentemperatuur

Zoals hierboven ook benoemd kun je de afgiftetemperatuur laten meeveranderen met de buitentemperatuur. Op deze manier gaat de Pomp AO minder hard werken als het buiten warmer is. Hoe warm het verwarmingswater moet zijn bij welke buitentemperatuur noemen we de 'stooklijn'.

Dit kan ingesteld worden in de App. Ga naar de instellingen van de Pomp AO en kies onder 'Heating curve' voor de optie 'Weather'.

Back-up mode aanpassen

Als het de Pomp AO binnen een bepaalde tijd niet lukt om het verwarmingswater op temperatuur te krijgen zal de cv-ketel bijspringen. Of en hoe snel de cv-ketel bijspringt is via de App in te stellen. 

Als je kiest voor 'Eco mode' onder het kopje 'Gas boiler/electric heating' zal de Control Unit langer wachten voordat de cv-ketel bij gaat stoken. 

Stille modus inschakelen

In de stille modus wordt het vermogen van de ventilator en inwendige pomp van de Pomp AO beperkt. Hierdoor zal de Pomp AO stiller draaien, maar ook minder energie verbruiken. De Stille modus is actief tussen 23:00 en 07:00.

De stille modus is in te schakelen in de App. Ga naar 'Settings' en kies onder 'Sound' voor de optie 'Silent mode'.

Nachtverlaging

Door je woning 's nachts niet te verwarmen, bespaar je energie. Daar tegenover staat dat het 's ochtends juist éxtra energie kan kosten om je woning weer op temperatuur te krijgen. Een warmtepomp heeft hier fundamenteel meer moeite mee dan een cv-ketel.

Een goede vuistregel voor het toepassen voor nachtverlaging is om de thermostaat ‘s nachts 4°C lager te zetten. Merk je dat de ketel ‘s ochtends toch heel vaak bijspringt? Zet de thermostaat dan ‘s nachts een graadje hoger. Herhaal dit totdat de ketel bijna niet meer bij hoeft te springen.