Hoe werkt de regeling van de Pomp AO?

Dit artikel beschrijft beknopt hoe de regeling van de Pomp AO in zijn werk gaat.

Er zijn vier belangrijke onderdelen van jouw verwarmingssysteem: de thermostaat, onze Control Unit, de Pomp AO en de cv-ketel. 

De thermostaat meet voortdurend de warmte in jouw woning. Als deze onder de ingestelde verwarmingstemperatuur valt, dan zal de thermostaat opdracht geven om te gaan verwarmen, de zogenaamde warmtevraag (1). 

Deze warmtevraag komt binnen op de Control Unit, het brein van je verwarmingssysteem. Deze zal via allerlei berekeningen en instellingen bepalen of de warmtepomp (2), de cv-ketel (3), of allebei de systemen moeten bijdragen aan het verwarmen. Kort gezegd kijkt de Control Unit naar het volgende:

  1. De gewenste watertemperatuur waarmee jouw huis het beste kan worden verwarmd wordt bepaald. 
  2. De Pomp AO wordt ingeschakeld om de gewenste watertemperatuur te bereiken.
  3. Duurt het te lang om deze temperatuur te halen en is het verschil tussen de gewenste en gemeten temperatuur groot? Dan wordt de ketel bijgeschakeld.
  4. Is het om een technische reden niet mogelijk dat de warmtepomp en de CV-ketel tegelijkertijd werken, dan zullen ze elkaar afwisselen om altijd voldoende warmte te kunnen leveren. Dit wordt ingesteld tijdens ingebruiksstelling.
  5. Heb je een storing aan je warmtepomp? Dan zal de regeling automatisch overschakelen naar de cv-ketel.

Bepaling van gewenste watertemperatuur tijdens verwarmen

Als eerste wordt bepaald wat de beste watertemperatuur is om jouw huis warm te krijgen. Deze gewenste watertemperatuur wordt bepaald aan de hand van twee factoren:

  1. Stooklijn
  2. Smart correction

Stooklijn

Grafische presentatie van een stooklijnDe gewenste verwarmingstemperatuur is als eerste afhankelijk van de gemeten buitentemperatuur: hoe kouder het buiten is, hoe warmer het verwarmingswater doorgaans moet zijn. Deze verhouding wordt vastgelegd in de stooklijn. 

De stooklijn kan geheel naar eigen wens ingesteld worden in onze app. Ook zijn er een paar ingestelde standaard-waardes voor systemen met enkel radiatoren, enkel vloerverwarming, of een combinatie van deze twee. 

Smart correction

Een stooklijn werkt goed om de verwarming te regelen, maar sluit niet altijd perfect aan op de karakteristiek van een huis. Om dit te corrigeren is er een slimme regeling toegepast genaamd Smart Correction. De smart correction kan worden ingeschakeld en doet dan het volgende:

Wanneer de Pomp AO in staat is om de gewenste watertemperatuur te halen, maar dit er alsnog niet voor zorgt dat het huis op temperatuur komt (er blijft lang een warmtevraag vanuit de thermostaat), dan wordt de gewenste watertemperatuur langzaam opgevoerd (maximaal 10 graden boven de stooklijn).

Aansturing van de cv-ketel

Als het de warmtepomp niet lukt om het huis op een comfortabele manier op temperatuur te krijgen, dan wordt de cv-ketel opdracht gegeven om bij te springen. Wanneer dit gebeurt hangt van enkele dingen af:

  1. De buitentemperatuur moet laag genoeg zijn (standaard 15 graden Celsius of kouder). Is het buiten warm dan is het overbodig de ketel in te schakelen.
  2. De Pomp AO heeft ondersteuning nodig, omdat deze zichzelf aan het ontdooien is. Deze ontdooicyclus wordt uitgevoerd bij een buitentemperatuur onder de 5 graden Celsius. 
  3. Er zit een verschil tussen de gemeten en gewenste watertemperatuur (stooklijn) voor een te lange tijd, dus de warmtepomp heeft niet genoeg vermogen om de gewenste watertemperatuur te halen. 
    Het moment waarop hierbij de ketel bijspringt is dynamisch; is het verschil in temperatuur groot, dan springt de cv-ketel eerder bij, is het temperatuurverschil klein dan springt de cv-ketel later bij. 

Simultaan draaien

De Control Unit stuurt dus slim de twee systemen aan, om jouw huis snel op temperatuur te krijgen. Uitgangspunt hierbij is dat de Pomp AO en de cv-ketel tegelijkertijd kunnen draaien; simultaan draaien. Of dit mogelijk is, hangt af van jouw verwarmingssysteem en is gecontroleerd bij de ingebruiksstelling van jouw pomp. We testen dan of beide systemen hard genoeg kunnen pompen, zodat zij beiden hun warme water in het systeem gepompt krijgen. 

Als dit niet mogelijk is, dan stellen wij jouw systeem hierop in. De optie 'Pomp AO + back-up' onder Heating preference is dan niet toegankelijk. Ook zal de Control Unit de Pomp AO en cv-ketel afwisselend aansturen om alsnog een comfortabel warm huis te krijgen.

Bijspringen

Er zijn drie situaties, waarbij de Pomp AO toch aan gaat, ondanks dat er geen warmtevraag is. Dit gebeurt in de volgende gevallen:

  • Interne smering: Als de Pomp AO een week lang niet aan geweest is, zal deze even aan gaan om de interne olie op te warmen en te verdelen. 
  • Vorstbeveiliging: Als het koud is buiten zal de Pomp AO soms even het verwarmingswater circuleren, om te voorkomen dat de vorstbeveiligingsklep open gaat staan. Dit gebeurt ieder kwartier en enkel de circulatiepomp zal draaien. De ventilator en compressor blijven uit.
  • Als back-up: Bij een All-Electric systeem, als het boilervat afgekoeld is en het leidingwater een te lage temperatuur heeft. De Pomp AO zal dan aan gaan om het verwarmingswater op temperatuur te brengen voor de Pomp T.