Uit welke onderdelen bestaat het Pomp AO systeem?

Naast de warmtepomp worden er nog enkele onderdelen geïnstalleerd samen met de Pomp AO. In totaal zijn er 6 hoofdonderdelen met elk hun eigen functie. Lees in dit artikel welke onderdelen dit zijn en wat ze doen.

1. De warmtepomp

PompAO_installatie4Het grootste onderdeel is de Pomp AO. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het water in jouw cv-leidingen op te warmen. Lees op deze pagina meer over hoe een warmtepomp werkt.

Pomp AO aansluitingen-1

Aan de achterkant van de Pomp AO zitten vele aansluitingen en hebben wij nog een paar onderdelen geïnstalleerd.

Zo zijn er twee leidingen aangesloten (5); de aanvoer- en retourleiding van jouw verwarmingssysteem. Deze leidingen kunnen afgesloten worden door middel van afsluiters (2); twee koppelingen met rode hendels er op. Met de afsluiters kan de watertoevoer naar de Pomp AO afgesloten worden, bijvoorbeeld om onderhoud te doen aan de pomp.

In de behuizing van de Pomp AO zit ook een radiomodule. Deze module communiceert met de Control Unit. Aan de buitenkant van de Pomp AO zit de antenne (6) van deze radio module.

2. Buitentemperatuursensor

Op de Pomp AO, aan de achterkant, plaatsen wij een temperatuurmeter (1). Deze meet de temperatuur van de buitenlucht. De meting wordt gebruikt als je jouw systeem ingesteld hebt om zich aan te passen aan de temperatuur van de buitenlucht ('Weather based control'). 

Als de Pomp AO uit staat en de zon op de sensor schijnt, kan het zijn dat de temperatuur die deze sensor meet flink oploopt. Geen zorgen; dit heeft geen effect op jouw verwarming; de Pomp AO zal aan gaan als de thermostaat een warmtevraag stuurt. Zodra de Pomp AO aan staat zal de sensor een normale waarde meten.

3. Heat meter

Aan de leiding naar de Pomp AO sluiten wij een ultrasone warmtemeter (3) aan. Deze meet de temperatuur van het water in de aanvoer- en retourleiding en ook de doorstroomsnelheid van het water. Met deze temperaturen en stroomsnelheid wordt de COP waarde van de Pomp AO berekend.

De Pomp AO meet deze waardes ook intern. Deze interne meting worden gebruikt in de aansturing van de Pomp AO. De waardes zijn echter minder geschikt om de juiste COP waarde te berekenen.

4. Werkschakelaar

Nabij de Pomp AO plaatsen wij een werkschakelaar (4). Met deze schakelaar kan de volledige stroomtoevoer van de Pomp AO in- of uitgeschakeld worden. Als je de Pomp AO om welke reden dan ook wilt uitschakelen, dan kan dat met deze schakelaar. Onze monteurs zullen deze schakelaar ook gebruiken als ze service- of onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Als je op vakantie gaat raden we af om de Pomp AO volledig van de stroom af te halen. Deze start namelijk elke week, als deze niet aan is geweest, even op zodat de interne onderdelen goed gesmeerd blijven.

5. Vorstbeveiligingsklep

VorstbeveiligingsklepIn de leidingen wordt ook een vorstbeveiligingsklep geplaatst. Deze klep beveiligt de Pomp AO tegen intern bevriezen. Als het verwarmingswater in de leidingen een temperatuur onder de 3°C bereikt, gaat de klep open en laat het verwarmingswater weg lopen. 

Water dat bevriest zet uit. Als dit in de Pomp AO zou gebeuren, zou dit onderdelen kapot kunnen maken. Vandaar dat het via de klep afgevoerd wordt, voordat dit gebeurt.

6. Control Unit

Control Unit versies

Binnenin de woning, in de buurt van de cv-ketel, plaatsen wij een Control Unit. Dit is het brein achter onze systemen en bepaalt wanneer welk systeem aan of uit moet.